om carl-henric malmgren

Varför skriver jag?
Mitt mål som skribent är att väcka nyfikenhet. Jag vill försöka berätta en historia från en annorlunda vinkel. Lägga till något nytt, göra en bred research. Oavsett om jag gör ett porträtt av en nu levande regissör eller skriver om en sedan länge död konstsamlare vill jag gräva lite djupare än vanligt. Det uppriktiga är det träffande. Det skitiga är ibland det viktigaste och nyckeln till att förstå. Min tro är att det är den osminkade sanningen dagens läsare söker. Inte en tillrättalagd bild.

Vem är jag?
Min bas är Göteborg. Hit återkom jag efter att ha bott utomlands under en stor del av de senaste tio åren. Efter fyra års musikstudier på Guildhall School of Music & Drama i London följde flera år på europeiska operascener som tenor. Men det eviga resandet och familjelivet var svårt att få ihop. Efter ett långt kontrakt på De Nederlandse Opera i Amsterdam flyttade jag hem till Sverige 2011.

Med tidigare studier i konsthistoria i Göteborg  och Uppsala fanns en alternativ bana att falla tillbaka på. Under studieåren i Sverige hade jag jobbat mycket på Fåfängans Antik i Göteborg, en av Västsveriges mest namnkunniga  antikaffärer. Jag återvände dit och sögs in i antik- och auktionsbranschen än en gång.

För några år sedan fick jag frågan från tidningen Antik & Auktions dåvarande chefredaktör Carin Stentorp om jag ville börja blogga för dem. Vi gav det ett försök, hon och jag, med resultatet att en frilansbana som skribent öppnade sig. Först med återkommande krönikor i Antik & Auktion. De skriver jag fortfarande i vart annat nummer. Sedan har det blivit konstnärsporträtt, guider till loppisar och europeiska städer, texter om konströrelser, fördjupande texter om föremål.

Vad händer?
Mitt skrivande har breddats mot min ursprungliga disciplin: den klassiska musiken och opera. Musikmagasinet Opus är en regelbunden uppdragsgivare.  I Svenska Dagbladet har det dykt upp någon debattartikel, och Allers Veckotidning har publicerat mina arbeten. Basen av uppdragsgivare växer kontinuerligt, men grunden i skrivandet är den samma som tidigare: klassisk konst, antikviteter, opera, musik, kulturupplevelser. Och europeiska språk, i viss mån.

Vad som är specifikt för en kultur fascinerar mig, oavsett om det gäller kafétraditioner eller varför föremålspresentationen inom antikhandeln skiljer sig så kraftigt åt i världen. Nyfikenhet och humanism är ingången i allt mitt skrivande.

What makes my heart tick?
Att ge mig ut med min Canon, några objektiv och en anteckningsbok är det bästa som finns. Gärna en tidig morgon i någon europeisk storstad. Att upptäcka och fördjupa sig i världen är häftigt. Att senare få dela med mig av tankarna och erfarenheterna i text och bild är ännu bättre.

%d bloggare gillar detta: